Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 30. decembra 2013

Ako sa ich zbaviť

Ak bývate v bytovke kde je tento hmyz rozšírený u viacerých obyvateľov, tak zrejme bude potrebná koordinovaná dezinsekcia všetkých bytových aj nebytových priestorov naraz.

Ja som sa s nimi pustil do boja zatiaľ iba s kriedou na mravce. Čiary som nakreslil do rohov v kúpeľni a v záchode, príp. v iných miestnostiach v rohoch, kde na bielych stenách to nie je vôbec vidieť.




Výsledok bol citeľný, frekvencia ich výskytu sa podstatne znížila a iba vysávačom sme odstránili zvyšky po nich. Nevýhodou tohto spôsobu boja je, že krieda časom stráca svoju účinnosť, lebo sa zanáša prachom a zotieraním podlahy tiež zotriete kriedu.



V budúcnosti uvažujem, že to skúsim s lepivými návnadami, alebo návnadami na mravce, ktoré sú vhodné aj na švehly.

Tiež som sa dočítal, že by mohli pomôcť:
  • Citrusové spreje, pochádzajúce z organickej výroby, t.j. nie čistiace prostriedky s citrusovou vôňou. Fungujú ako odpudzovač.
  • Koreniny: bôbkový list, šalviu, celé (nedrvené) klinčeky, ktorých vôňa ich odpudzuje
  • Kremelina (rozsievková zemina, diatomit), neviem však, či sa dá kúpiť na Slovensku
  • Naftalínové guličky. Tie však môžu odpudiť okrem rybičiek, aj ľudí :-)
  • Levanduľový olej, tiež funguje ako odpudzovač, avšak pozor na jemné tkaniny, ktoré to môže poškodiť.
  • Uhorky. Vôňa uhoriek je príjemný repelent na švehly. Uhorky treba nakrájať na hrubšie plátky a poukladať všade, kde sa hmyz môže nachádzať. Po vyschnutí treba plátky vymeniť.
Greenpeace odporúča:
  • Pasca môže byť zo zmesi 1 dielu melasy a 2 dielov octu. Umiestnite v blízkosti trhlín a dier, kde títo škodcovia žijú. Rybeniek sa môžeme zbaviť tým, že potrieme podlahy, nohy stola a škáry v skrinkách so zmesou bóraxu a cukru alebo medu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára