Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 31. decembra 2013

Čo sú to, tie "strieborné rybičky"?

Ako sme sa nasťahovali do nášho nového bytu tak sme sa s nimi stretli prvý krát. Pôvodne som ani nevedel ako by som tie tvory nazval. Až potom som zistil, že sa ľudovo voľajú "striebornými rybičkami", alebo švehly.


Sú viac-menej neškodné a skôr prekáža keď sa rozmnožia, lebo potom
sa už neobmedzujú iba na kúpeľňu a záchod, ale môžu sa objaviť aj v šatni medzi oblečením, alebo v kuchyni pri potravinách.  Neprenášajú však žiadne, pre človeka nebezpečné choroby.







Patrí do triedy bezkrídleho hmyzu, ich telo je článkované, pokryté niekoľkými šupinkami striebristej farby, zakončené tromi dlhými štetinami. Z hlavovej časti vyrastajú dve dlhé tykadlá. Nachádzajú sa  na vlhkých, tmavých miestach, vo vodovodných a odpadových rúrach. Vyhovuje im izbová teplota. Živia sa prevažne organickými látkami rastlinného pôvodu s obsahom sacharidov a proteínov, plesňami a rôznymi drobnými zvyškami potravy, či omrvinkami. Škodné sú len v prípade, ak žijú pod tapetami, pretože požierajú lepidlo pod nimi, alebo medzi knihami. Žijú v priemere do troch rokov a samička za svoj život nakladie až 100 vajíčok.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára